Lid wordenvind het op de hemrik

onze leden


  • U bent hier:
  • Overige
  • Trimm Design
https://dehemrik.nl/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/1718/trimm.png

Trimm Design

Orionweg 49, Leeuwarden 8938 AG
058-2027222
Bekeken:820 Delen

Bedrijfsgegevens

Een klein, flexibel, slagvaardig ontwerpbureau. Dat stond Klaas Jan Westra en Shantia Fardin voor ogen toen zij de knoop doorhakten, hun vaste banen opzegden en voor zichzelf begonnen. “We zijn Trimm Design met z’n tweeën begonnen medio 2008”, blikt Westra terug, “dus aan het eind van de vette jaren in de watersport. Eigenlijk is dat een voordeel geweest: we zijn niet anders gewend dan dat we voor elke opdracht de boer op moeten. Het heeft ons van meet af aan werk opgeleverd.” Flexibel en slagvaardig is hun bureau nog steeds, maar het is wel flink gegroeid; anno nu werken er circa 25 mensen in Leeuwarden.

Alle disciplines
Beide oprichters kwamen goed beslagen ten ijs. Fardin begon als bouwkundige en bracht het tot afdelingshoofd bij Vripack. Westra werkte daar op de ontwerpafdeling en heeft bovendien een indrukwekkende staat van dienst in de jachtbouwpraktijk. Hij groeide op tussen de bootjes en werkte op werven, waar hij van alles deed; van cascobouw tot polyesterreparatie, plus het ontwerpen en het uitvoeren van sterkteberekeningen voor boten. Trimm Design is wat je in hedendaags Nederlands een ‘one-stop-shop’ noemt. De klant kan er terecht voor alle disciplines: jachtontwerp, interieurontwerp, naval architecture en engineering. In het begin vormde engineering van interieurs de hoofdmoot. Westra: “Interieurs worden steeds meer geprefabriceerd. Ze worden 3D uitgewerkt en er komen CNC machines aan te pas. Er vindt een duidelijk verschuiving plaats van de uren in de werkplaats naar grondig voorbereidend werk op een tekenbureau. Een klus om een interieur te tekenen omvat veel meer dan constructietekeningen voor een stalen casco. Daar verkijken mensen zich wel op, maar een interieur vergt dikwijls meer uren dan een casco.”

Intensief werk
Als bewijs legt Fardin een tekening van een ‘wetbar’ op tafel, bestemd voor het achterdek van een superjacht. Tot in detail is de maatvoering weergegeven van deuren, laden, RVS voetsteunen, marmeren blad, parasolhouder, spoelbak en dergelijke. Fardin: “In dit meubel gebeurt heel veel, je moet met talloze dingen rekening houden en het is intensief werk om dit uit te kammen. Voor het roestvrijstaal moet je overleggen met de staalleverancier, voor het marmer met de natuursteenfirma. Elk detail wordt besproken, want er is geen ruimte voor marges in de maten, zeker bij marmer niet. Je bent hier zo weken mee bezig.” Westra vult aan: ‘Van concepttekeningen maken wij dikwijls productietekeningen in 1:2, diep gedetailleerd. Inmiddels doen we veel interieurengineering en -tekenwerk voor grote werven.” Behalve flinke investeringen in software vraagt dat ook om goede engineers op interieurgebied, die vertaalslagen kunnen maken naar gedetailleerde productietekeningen. Dergelijke vaklui zijn schaars, merken Westra en Fardin, maar Trimm heeft ze in huis. In dit vakgebied geldt dubbel en dwars het cliché: ‘secuur meten is zeker weten’. Westra: “Je kunt niet blindelings afgaan op de constructietekeningen. Daarom scannen we casco’s digitaal voor de exacte maatvoering. Het liefst wanneer het leidingwerk en de isolatie klaar zijn; dan heb je de werkelijke maten. Dat scannen kost tijd, maar het is de investering waard, omdat je daarna heel efficiënt kunt werken. Vergeet niet dat er in het verlengde van het engineerswerk meerdere productiemedewerkers aan de slag gaan. Dat houdt automatisch in, dat er tien, twintig mensen stil komen te staan als er in het voortraject iets fout gaat. Komt bij dat je met dure materialen werkt, dus fouten moet je zien te voorkomen. Daar zijn wij scherp op.” Fardin: “En vandaar dat werven dat voorbereidende werk meer en meer aan ons uitbesteden, zodat de productie en plaatsing efficiënter en probleemloos verloopt.”

Kaart locatie

Kaart Routebeschrijving
company map
Orionweg 49, Leeuwarden 8938 AG
info@trimmdesign.com
058-2027222

Keurmerk veilig ondernemen

Aed overzicht hemrik

Bedrijvenvereniging De Hemrik

Contactgegevens

Bedrijvenvereniging De Hemrik
Postbus 7504
8903 JM Leeuwarden

mail icon secretaris@dehemrik.nl